Traditii si obiceiuri de Craciun

*sursa foto

Craciunul este un moment de sarbatoare in familie, alaturi de cei dragi; este un moment asociat cu iubirea si speranta, cu linistea, pacea si armonia. Craciunul in Romania are de partea lui numeroase traditii si obiceiuri care il coloreaza si mai mult.

Pentru a nu pierde aceste traditii si obiceiuri, ne-am gandit sa va reamintim cateva. Noi am petrecut sarbatorile de iarna de anul acesta punand in scena numeroase momente de folclor traditional, de fiecare data simtindu-ne cu un pas mai aproape de sufletul romanesc.

Care sunt traditiile de Craciun din Oltenia?

Obiceiurile din aceasta zona au un iz de rit. De exemplu, in Ajunul Craciunului, familia aprinde un foc, se strange in jurul lui si recita versuri menite sa protejeze gospodaria de boli si sa vesteasca un an nou imbelsugat. A doua zi, de Craciun, se pregatesc “colinzile” – bete de alun, curatate de coaja si trecute prin fum de pin. Cu acestea se pleaca la colindat. Colindatorii primesc covrigi, mere, pere, coliva, tuica fiarta sau vin.

Care sunt traditiile de Craciun din Ardeal?

Cel mai important element traditional de Craciun, in Ardeal, este colindatul. Micii colindatori din aceasta parte sunt numiti “piterei” sau “pizerei” si se spune despre ei ca sunt purtatori de noroc si fericire. Familiile primesc cu bucurie colindatori, pentru ca se crede ca ei aduc belsug in anul care va urma. Colindele rostite de copii sunt in general scurte. Colindatorii vin pe 23 si 24 decembrie, de seara si pana la miezul noptii.

In Transilvania se mai intalneste si obiceiul de a se arunca in aer cu boabe de porumb, spunandu-se “rod in cucuruz!” – obiceiul e menit sa aduca prosperitate in gospodarie.

Care sunt traditiile de Craciun din Maramures?

Este una din zonele tarii cu cele mai multe traditii si obiceiuri de Craciun. O parte din obiceiuri sunt crestine, altele pagane.

Pe 24 decembrie, in fiecare casa, se pune o potcoava intr-o galeata cu apa proaspata. Primul care bea din ea este capul familiei, care apoi va da apa ramasa animalelor din gospodarie, pentru a fi “tari ca fierul”. Pasarile (gaini, rate, gaste) sunt hranite in aceasta zi doar din ciur – pentru a face oua mai multe. Ciobanii pun sub pragul casei un drob de sare pe care il scot cand se aleg oile, il sparg si il amesteca bine cu taratele cu care le vor hrani – pentru ca turma sa se inmulteasca si sa fie sanatoasa.

Tot in Ajun de Craciun se curata hornurile caselor. Funinginea rezultata se pune la radacina pomilor fructiferi din gospodarie – pentru un rod mai bogat.

Tinerii din sate vor reprezenta momentul biblic al nasterii lui Iisus si a meschinariei lui Irod prin datina “Irozilor” (sau “Vicliemul”) – grupuri costumate in personaje biblice se plimba prin sat, punand practic in scena o forma veche de teatru popular.

Care sunt  traditiile de Craciun din Moldova?

Toate obiceiurile din Moldova din Ajun de Craciun sunt rituri menite sa protejeze familia, casa, animalele. Gospodinele coc multe turte, iar o parte se pastreaza pana in primavara cand sunt puse intre coarnele vitelor cand pornesc la arat. Barbatii au grija ca nimic din ceea ce este in gospodarie sa nu fie imprumutat, altfel se crede ca vor avea paguba in casa.

Masa de Craciun se spune ca ar trebui sa aiba 12 feluri de mancare si sa fie sfintita de preot inainte ca familia sa se aseze. Sub fata de masa se pun cateva fire de fan si din toate semintele din casa, iar apoi animalele sunt hranite cu acestea – pentru fertilitate si sanatate.

Care sunt traditiile de Craciun din Banat?

In casele banatene este important ca focul sa fie tinut permanent aprins din Ajunul Craciunului pana dupa Craciun – pentru ca anul ce vine sa fie luminos. Tot in ajun se pun dulciuri in brad, iar sub el daruri pentru Mos Craciun si calul sau – seminte, un colac, o sticla de rachiu si un carnat.

In seara de Ajun tinerii din sat se strang si se costumeaza cu masti – fetele isi pun masca de barbat si barbatii de femeie. Apoi se strang intr-una din case si danseaza pana la miezul noptii, cand se costumeaza in port popular si pleaca la colindat prin sat.

Chiar daca o parte din aceste obiceiuri ne sunt straine in marile orase, ele sunt parte din identitatea noastra. Noi incercam sa mentinem din parfumul lor viu prin dansuri populare din fiecare zona, dansuri executate cu mult drag si multa caldura. Iar anul acesta de Craciun si Anul Nou avem multe-multe pregatite. Vom reveni cu povesti!