”De Dragobete se sarută fetele!”

Desi din ce in ce mai multi romani sarbatoresc cu entuziasm iubirea pe 14 februarie, de Valentine’s Day, noi am vrea sa readucem in lumina reflectoarelor o sarbatoare a iubirii traditionala: Dragobetele. Acest Cupidon autohton neastamparat, reusea inca din perioada dacilor, asa cum spune legenda, sa arunce vraja iubirii asupra a doua persoane care daca pana atunci nu se iubeau, macar se admirau.

Dragobetele are o simbolistica profunda – reprezinta inceputul si sfarsitul: incepe primavara, natura renaste, un nou ciclu ia fiinta. In acelasi timp, oamenii renunta la desfatarile trupesti, pentru ca incepe Postul Pastelui.

Mitologia romaneasca spune ca Dragobetele, numit in unele parti ale tarii Cap de primavara sau Navalnicul, era fiul babei Dochia, un tanar deosebit de chipes caruia nicio femeie nu-i scapa necucerita. Cu un asa trecut, demn de orice film romantic, Dragobetele merita si el celebrat, nu credeti? 24 Februarie are o serie de semnificatii care vin la pachet cu practici de bun augur pentru anul ce abia a inceput.

Flacaii si fetele din sate se imbraca de sarbatoare si merg sa cerceteze fiecare petic de padure in cautare de ghiocei si viorele, vestitorii primaverii. Daca gasesc flori, baietii trebuie sa faca din ele buchetele pe care le ofera fetelor. Apoi le alearga pana in sat, “zburatacindu-le. Daca fata urmarita impartaseste sentimentul baiatului, atunci se lasa sarutata. De aici si vorba “Dragobetele saruta fetele!.

Toti cei care participa la sarbatoare vor fi feriti de rele tot anul ce urmeaza, pe cand cei care stau deoparte vor fi ocoliti de iubire tot anul.

Fetele necasatorite strang pe 24 februarie “zapada zanelor, omatul ramas inca netopit, iar cu apa acesteia se spala pe fata sau isi ating parul – asa vor fi placute de catre admiratori. In unele zone ale tarii, obiceiul de Boboteaza, cu busuiocul, se pastreaza de Dragobete: pui busuioc sfintit sub perna cu speranta ca iti vei visa iubitul mult-dorit.

Cuplurile deja formate trebuie neaparat sa se sarute de Dragobete, altfel vor avea necazuri in relatie.

In ziua de Dragobete este interzisa sacrificarea oricarui animal din ograda, dar mai ales a pasarilor. Deasemenea, casa trebuie sa fie curata si nu se vor face treburi grele, nici nu se va coase.

Noi credem ca dragostea trebuie sarbatorita mereu, nu doar intr-o zi anume. Cu zambete, voie buna si multa recunostinta. Noi incepem inca de pe 14 februarie, cand dansatorii nostri vor presara autenticitatea romaneasca chiar de Valentine’s Day, la Mall Vitan. Dar nicicum nu uitam de Dragobete! Nu doar pentru ca este autentic romanesc, dar ce-i drept… vesteste si primavara! Pe care abia o asteptam!