Intre vechi si nou – Traditii de Martisor

George Cosbuc, un poet care iubea in mod deosebit traditiile romanesti, a spus la un moment dat despre martisor: „Scopul purtarii lui este sa-ti apropii soarele, purtandu-i cu tine chipul. Printr-asta te faci prieten cu soarele, ti-l faci binevoitor sa-ti dea ce-i sta in putere, mai intai frumusete ca a lui, apoi veselie si sanatate, cinste, iubire si curatie de suflet… Taranii pun copiilor martisoare ca sa fie curati ca argintul si sa nu-i scuture frigurile, iar fetele zic ca-l poarta ca sa nu le arda soarele si cine nu le poarta are sa se ofileasca.”

Ce s-a mai pastrat din obiceiurile legate de martisor? Ce traditii exista in diferitele zone ale tarii? Care sunt cele mai cunoscute dintre ele? Despre toate acestea vorbim azi.

Despre martisor se zice ca este vestitorul primaverii. Dar care este originea lui? Dupa vechiul calendar roman, pe 1 Martie, poporul in imperiu celebra Matronalia – sarbatorea zeului Marte zeul fortelor naturii, al primaverii si al agriculturii. De atunci, an de an, primavara, ne recapatam speranta reinfloririi tuturor evenimentelor din viata noastra, dupa iarna cea grea, cu un martisor.

Traditia spune ca de 1 Martie, Baba Dochia umbla cu oile prin padure si din cand  in cand mai torcea. Asezandu-se pentru a toarce a gasit o moneda careia i-a facut o gaura si a legat-o de gat cu un fir de ata. De atunci obiceiul martisorului s-a extins.

Traditia oferirii si purtarii martisorului difera in unele zone ale tarii. In Muntenia, Ardeal si Oltenia, martisoarele sunt oferite de catre barbati femeilor. In Moldova lucrurile stau pe dos: femeile ofera barbatilor martisoare. Desigur, ele vor fi rasplatite cu altele, pe 8 martie.

Traditia mai spune ca in Moldova, Muntenia, Dobrogea si unele parti ale Bucovinei exista obiceiul ca parintii sa lege copiilor, la 1 martie, o moneda de argint sau de aur la gat sau la mana, pentru a le purta noroc in cursul anului, pentru a fi sanatosi si curati ca argintul la venirea primaverii. In unele zone, copiii purtau martisorul 12 zile la gat, iar apoi il legau de ramura unui pom tanar. Daca in acel an pomului ii mergea bine insemna ca si copilului ii va merge bine in viata.

Astazi martisorul este purtat toata luna martie, dupa care este prins de ramurile unui pom fructifer. Se crede ca acesta va aduce belsug in casele oamenilor. Deseori, cel care agata martisorul in pom iti pune o dorinta – daca pomul va inflori, I se va indeplini.

In Transilvania, martisoarele se atarna de usi, ferestre, de coarnele animalelor domestice, pentru a speria duhurile rele. Si cine ii poate invinovati pe transilvaneni?! Doar traiesc cu respiratia contelui Dracula in ceafa zi de zi!

In judetul Bihor oamenii se spala cu apa de ploaie cazuta pe 1 martie, pentru ca asa vor deveni mai frumosi si mai sanatosi. In Banat fetele se spala cu zapada pentru a fi iubite. In Dobrogea, martisoarele sunt purtate pana la sosirea cocorilor, apoi aruncate in aer pentru ca fericirea sa fie mare si inaripata.

Interesant de mentionat este ca traditia martisorului s-a pastrat si in Republica Moldova – aici, in fiecare an, intre 1 si 10 martie, are loc festivalul muzical „Martisor”.
P.S.: V-ati ales baba pe anul acesta? 🙂 Daca nu, grabiti-va!