Cum organizam un botez autentic romanesc? Traditii (I)
Stiti cum este intampinata venirea bebelusului in mod traditional? Noi am adunat cele mai populare traditii romanesti legate de botez si incercam sa vi le povestim acum.
In cele mai multe zone ale tarii, indeosebi rurale, mama isi alege o moasa, o femeie draga ei care sa o asiste la nastere si care sa-i fie alaturi atunci cand micutul va veni pe lume. Moasa are o traditie veche la noi in Romania, reprezentand persoana care intermediaza intrarea pruncului in lume. Astazi, rolul moasei s-a transformat si a devenit unul mai mult simbolic, care reprezinta dorinta profunda a romanilor de a nu se rupe de radacinile lor.
Traditia crestin-ortodoxa ne invata ca timp de 40 de zile de la nastere, mama intra in perioada de lehuzie si nu mai poate intra in Biserica, drept pentru care, alegerea datei pentru botezul copilului este una extrem de importanta. Daca mama va vrea sa participe la botez, bebelusul va avea aproape o luna jumatate cand va intra in Biserica pentru prima data.
In primul rand, parintii trebuie sa fie extrem de atenti in ceea ce priveste alegerea nasilor. Nasii sunt cei care vor fi parintii spirituali ai copilului, prin urmare acestia vor trebui sa corespunda cerintelor si modului de viata al familiei in care micutul tocmai a intrat. Ei vor fi calauzele acestuia atunci cand el va incepe sa creasca, atunci cand va da de greul vietii si va avea nevoie de sfaturi. Traditia ne invata ca ar fi bine sa avem doi parinti spirituali, insa exista cazuri carora li s-a permis ghidarea spirituala a unui mic sufletel si mai multor cupluri (patru, maxim sase).
Odata alesi nasii, acestia vor trebui sa-i cumpere celui mic un set complet, alb, de imbracaminte si o fasa sau o bucata de panza in care copilul sa fie invelit imediat ce are loc scaldarea in apa de la botez.
Botezul este, conform ritului ortodox, taina prin care nou-nascutului ii este iertat pacatul stramosesc fiind de trei ori scufundat in cristelnita. Botezul isi are originea in Scriptura intrucat inainte de a a-L boteza pe Iisus, Ioan Botezatorul binecuvanta cu apa din Iordan orice om care voia sa devina crestin.
Alaturi de nasii care au lumanarile aprinse, de tata si de moasa, care ofera copilul preotului in caz ca mama nu participa la ceremonie, nou-nascutul este adus la Biserica si astfel slujba botezului incepe. Cel mic este dat unuia dintre nasi, acesta va rosti Crezul si apoi lepadarile de Satana, dupa alte cateva rugaciuni se va trece la intreita scaldare in apa pregatita cu flori, petale si alte ierburi frumos mirositoare, dar si mir. Scos din cristelnita, preotul va aseza copilul pe o bucata mare de panza alba si inainte de a-l imbraca va savarsi Taina Mirungerii (ungerea cu mir). Ii va taia micutului cateva firicele de par si apoi il va unge cu mir in zonele esentiale ale corpului: pe membre, trunchi, cap. Acum, nasii pot sa-l imbrace pe cel mic, care e gata acum sa asculte sfarsitul slujbei.
A doua zi are loc un alt moment important: baita! La prima baita lumanarea de la botez va trebui sa fie aprinsa si aici nasa il va spala pe cel mic si il va pupa “ca sa faca gropite in obrajori”. Apoi il va striga pe nume – traditia spune ca nimeni altcineva, pana la prima baie de dupa botez, nu are voie sa ii spun ape nume. In unele parti ale tarii nasa trebuie sa “descante” copilul cu o crenguta de busuioc:
- pe la ochi „sa vada lucruri bune si frumoase”;
- pe la urechi „sa auda numai invataminte si sa ia aminte la ele”;
- pe la gura „sa vorbeasca cuvinte intelepte si sa stie a respecta pe cei din jur”;
- pe la manute „sa fie harnic si priceput”;
- pe piept „sa fie iubitor si cu suflet mare”;
- pe cap „sa fie destept si luminat”;
- pe picioare „sa il duca acolo unde trebuie si sa il aduca mereu acasa, langa cei dragi”.
Cum se pregateste in mod traditional apa primei baite de dupa botez? Am gasit mai multe rituri, dar cele mai frecvente enumera aceste ingrediente:
- petale de trandafir, flori de tei;
- uleiuri frumos mirositoare sau parfum;
- un ban de aur sau de argint, un fulg (sa fie usor ca fulgul);
- un strop de miere sau de zahar (sa fie dulce);
- orez (pentru bogatie;
- grau (sa fie cinstit);
- oua (sa fie sanatos si plin ca oul);
- busuioc (ca sa fie frumos);
- menta si romanita (sa creasca usor si sa fie sanatos);
- seminte de canepa (ca sa creasca iute);
- maciulii de mac (sa doarma bine);
- ulei de la biserica, apa sfintita.
Dupa baita, nasa il va unge cu mir si-l va imbraca. Dupa cum vedeti nu are treaba deloc usoara!
In partea a doua vom vorbi despre cum sarbatorim momentul botezului cu familia si prietenii, despre traditiile petrecerii de botez si despre cum trebuie ea planificata daca ne dorim sa fie intr-un spirit autentic romanesc. In fond, la asta ne pricepem cel mai bine – Pachetul Safir sta dovada!