Traditii si autenticitate in pasi de dans popular

Povestea dansatorilor populari pe care ii gasiti in filele Macrea Events a inceput cu multi-multi ani in urma. Isi are originile in proiectul Rapsodia Carpatilor, proiect care s-a nascut acum mai bine de 40 de ani la initiativa Maestrului Coregraf Bebe Macrea. El a pus bazele celei mai complexe trupe de dansuri folclorice, reusind sa ii duca faima dincolo de granitele Romaniei.

Trupa de dansatori a crescut progresiv, reusind sa pregateasca momente artistice inspirate din toate zonele geografice ale Romaniei – Moldova, Ardeal, Oltenia, Maramures, Banat. Fiecare coregrafie vine insotita de momente speciale, care pun in valoare traditiile si obiceiurile romanesti de odinioara. Te invitam mai departe sa cunosti mai bine particularitatile fiecarui astfel de dans.

Jocurile oltenesti sunt majoritatea mixte, iar o mare parte din ele sunt insotite de strigaturi. Un loc deosebit in zona Olteniei ocupa obiceiul Calusului – puternic, dramatic, fascinant, stravechi, el este purtat in inima ca o icoana peste timp si traditie.

Ardealul e recunoscut pentru ritmul domol, pentru vorba lenta si inteleapta si pentru peisajele care iti taie rasuflarea. Cand vine vorba de dansuri, Ardealul nu se dezminte! Dansurile populare de grup se remarca prin tinuta de hora, dansatorii prinzandu-se de maini cu bratele indoite din cot.

Moldova este o zona incarcata de traditii, de istorie si de mituri. Dansurile populare moldovenesti povestesc despre toate acestea, invaluind privitorul intr-o bogatie de ritmuri si tempouri, cu miscari elegante si in acelasi timp viguroase: Capra, Dansul Miresei, Zestrea, Poama, Sfredelusul, Jocul fierarilor, Haiduceasca, Voiniceasca si multe altele.

Banatul este cunoscut pentru diversitatea etnica si folclorica, dansurile nefiind o exceptie. Acestea sunt prezente in doua variante principale, influentate de geografia locurilor – munte sau campie. Cel mai popular dans este Sorocul.

Maramuresul este considerat de multa lume ca fiind inima satului autentic romanesc, ca fiind purtatorul principal de identitate si traditie. Foarte putine obiceiuri s-au lasat schimbate de timp si chiar si acum mestesugurile si traditiile sunt transmise, in Maramures, din generatie in generatie. Dansurile maramuresene vin cu o serie de coregrafii in care dansatorii nu se tin unul de altul, ci executa miscari individuale, in sincron.

Dar toate acestea sunt doar cuvinte, adevarata poveste o puteti intelege doar atunci cand vedeti toate aceste dansuri desfasurandu-se in fata voastra. Puteti alege un moment standard, de 40 de minute, care include 3 dansuri si un moment special cu invitatii sau putem personaliza, in functie de ceea ceva doriti pentru eveniment. Daca vreti mai multe informatii, asteptam sa ne scrieti pe adresa [email protected]macrea-events.ro.