Articole

Traditii si obiceiuri de Florii – din trecut si pana azi

Una dintre cele ma populare sarbatori traditionale este duminica Floriilor. Dincolo de faptul ca vesteste zilele putine ramase pana la Paste, ii sarbatoreste pe toti purtatorii de nume de flori si, prin extensie, primavara in toata frumusetea ei.

De Florii va sarbatorim pe voi: Florin, Florentina, Viorel si Viorica, Lacramioara, Viorica, Brandusa, Margareta!

Floriile s-au nascut din dorinta ortodocsilor de a celebra intrarea lui Iisus Hristos in Ierusalim fiind sarbatoarea bucuriei si a tristetii, in acelasi timp. Fiind duminica de dinaintea Saptamanii Mari, Floriile sunt privite ca o reamintire a Patimilor prin care Iisus urmeaza sa treaca. Insa Sambata lui Lazar, de care este precedata aceasta sarbatoare ne reaminteste pasiunea cu care Hristos a infaptuit minuni pe pamant.

In sambata Floriilor se practica ofranda de pomenire a mortilor, femeile impartind placinte de post. Pe vremuri, in aceasta zi, se facea un ceremonial complex numit Lazarita, la care participau doar fetele. O “Lazarita”, se imbraca in mireasa si colinda, impreuna cu celelalte, in fata ferestrelor caselor.

Daca tineti post, in duminica de Florii puteti manca peste, caci este dezlegare. Crestinii praznuiesc Intrarea Mantuitorului in ierusalim mergand la Sfanta Liturghie, impodobind cu ramuri de salcie sfintita icoanele, usile si ferestrele gospodariilor lor si pastrand randuiala postului. Ramurile se pastreaza peste an, fiind folosite cu credinta la tamaduirea diferitelor boli. Daca aveti gradina, le puteti infinge in straturile proaspat semanate pentru un rod bun sau le puteti pune animalelor in iesle si celor adormiti pe morminte.

Daca vorbim de obiceiuri, multe sunt cele legate de dragoste! Fie ca se obisnuieste sa se urseasca pentru ca fetele sa afle daca se casatoresc sau nu in anul respectiv, fie ca-si scot zestrea afara din casa pentru aerisire sau inaintea sarbatorii, fetele nemaritate din Banat si Transilvania pun o oglinda si o camasa curata sub un par altoit pentru ca atunci cand rasare soarele sa ia aceste obiecte si sa le foloseasca in farmece pentru noroc in dragoste si sanatate.

Floriile sunt prilej de cautare a marii dragoste. Cum?  La miezul noptii, se fierbe busuioc, iar dimineata fetele se spala pe cap cu aceasta fiertura, ca sa le creasca parul frumos si stralucitor. Restul apei se toarna la radacina unui par.

Nu doar ortodocsii sarbatoresc Floriile! Arabii aprind candele, impodobite cu flori, pe care le pun printre frunze de palmier, iar grecii impletesc cruci din tulpini. La popoarele slave este obiceiul ca cei apropiati sa isi daruiasca ramuri de salcie in aceasta zi.

Va invitam sa va aduceti aminte de traditii si sa sarbatoriti Floriile in dulcele stil romanesc.